27 september 2012

Hoe vaak praat de Tweede Kamer over oorlog?


In het leven van veel mensen speelt de Tweede Wereldoorlog nog dagelijks een rol van betekenis. En ook in kamerdebatten komen verwijzingen naar en interpretaties van die oorlog en de betekenis daarvan regelmatig terug. Geen nieuwe ontwikkeling helaas, maar bijna een traditie...

Petra tipte ons gisteren bovenstaand filmpje over het project War in Parliament:

References to the Second World War (WW II) shaped political debate in the Netherlands for many decades. However, we have no systematic knowledge of why, how often, when, by whom or from which political party, and in which context, these references were made. Nor do we know the meanings politicians ascribed to the war years, the lessons the war was supposed to teach, and how all of this influenced political decision-making. Answering these questions will help us better understand the complex legacies of WW II.

De Tweede Wereldoorlog als inzet in het politieke debat, systematisch onderzocht. Daarbij wordt onder andere gebruik gemaakt van de pas gelanceerde Politieke n-gram viewer. Dat nieuwe stuk gereedschap toont voor elke frase van hooguit 7 woorden die ooit in het Nederlandse parlement gezegd is (op basis van het digitale corpus van de Handelingen der Staten-Generaal) een tijdslijn met de frequentie van die frase, als je wilt uitgesplitst per partij en per spreker.

Dit maakt dat nu niet alleen onderzoek kan worden gedaan in de teksten van debatten waarvan al bekend was dat verwijzingen naar de oorlog er een rol in speelde (denk aan het debat over de Drie van Breda), maar ook allerlei andere debatten komen nu in beeld.

Mooi en interessant onderzoek.

Gerelateerd leesvoer
- Archiefonderzoek naar een NSB-verleden
- Nederlab: einde aan het digitale drama?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.