3 oktober 2012

ArchiveCamp: een professionele chaos #archivecamp


ArchiveCamp: zelden zo'n (ogenschijnlijk) ongeorganiseerd congres meegemaakt dat zo vlekkeloos verliep! De avond ervoor was het in vele keukens en op Twitter al volop voorpret met BirthdayCakeCamp. 's Morgens gingen sommigen in volle spanning op pad richting Tiel, met in de hand een plastic tas met daarin een zelfgebakken taart. Wat stond er te gebeuren?

Koffiepauze
Die spanning voel je misschien alleen de eerste keer. Maar het enthousiasme over de dag van maandag is blijvend. Inspirerend, boeiend, leerzaam en dynamisch zijn maar een paar woorden waarmee deze dag werd getagd.

"Het voelde als een lange koffiepauze", zei iemand. En zijn de koffiepauzes op andere congressen nou niet juist de beste momenten? De tijd waarin je de leukste gesprekken hebt? De beste idee├źn opdoet? De meeste interactie ontstaat?

Als over andere congressen nog wel eens geklaagd wordt over het gebrek aan interactie, op ArchiveCamp had je dit zelf aan de hand. Sterker nog, zonder ieders interactie zou het maar een saai feestje zijn geworden. Want van sprekers en slides moesten we het niet hebben; die waren er niet.

Ongeprogrammeerd
Het uiteindelijk vastgestelde programma was afwisselend, alhoewel ik vond dat het onderdeel dienstverlening onderbelicht bleef (aan de andere kant vind ik dat nogal snel). De gelijknamige sessie had veel post-its als bron, maar weinig deelnemers. Misschien kwamen er hier zoveel onderwerpen samen, dat de eigenlijke aangevers daarvan zich niet meer in de geprogrammeerde sessie herkenden?

Rode draad door veel andere sessies was wel dat we opener moeten durven zijn over mislukkingen, over gefaalde projecten, weggegooide subsidies, uitgebleven doorontwikkelingen en nooit gestarte tweede fases. In plaats van verbergen en verbloemen moeten we ze vieren en van ze leren. Dat moet in de volgende KVAN-dagen maar eens vorm gaan krijgen. Eventueel als erfgoedcabaret. ;-)

Dat kan beter?
Wat kon volgens mij beter? Persoonlijk vond ik het jammer dat het taggen met geeltjes niet werkte. En dat de Wet van de Twee Voeten nauwelijks in praktijk werd gebracht. Zijn archivarissen te braaf misschien? Was de indeling van de ruimten te statisch? Volgende keer zou ik willen kijken of we die extra dynamiek erin kunnen krijgen.

Daarnaast hoorde ik van een aantal af- en aanwezigen dat ze enig inhoudelijk houvast misten, bijvoorbeeld in de vorm van een thema. De verleiding is natuurlijk groot om die mensen tegemoet te komen... maar dat is wel een stap terugnemen van het open format van de dag. Misschien moet iedereen maar gewoon even wennen aan deze zelforganiserende manier van werken? En trouwens, als iemand een thema wil, dan kan dat tijdens de introronde gewoon worden voorgesteld aan de andere deelnemers.

Nagenieten
Maar laat ik de pret niet bederven met allerlei verbeterpuntjes, want het was hoe dan ook een fantastische dag. Niet in de minste plaats door onze sponsors: Regionaal Archief Rivierenland in Tiel en DE REE archiefsystemen. Ondanks alle discussies was iedereen in de eindconclusie dan ook unaniem: ArchiveCamp moet een vervolg krijgen!

Dat vind ik nou ook. Dus welk archief wil dit feest volgend jaar een plek geven om de tenten op te slaan?

En tot slot om nog na te genieten: blader door de foto's, bekijk de filmpjes, lees de tweets, schrijf mee aan het verslag en bak de taarten.

Gerelateerd leesvoer
- Hierperdepiep: Archief 2.0 bestaat 5 jaar!
- Speciaal voor u gepresenteerd: een mislukking

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.