9 oktober 2012

Analyseer je leven via Facebook


Al een dikke maand online, maar ik zag het gisteren pas: WolframAlpha Personal Analytics for Facebook

De antwoordmachine WolframAlpha werd opgericht door Stephen Wolfram. Die man is zelf al z'n leven lang gek op het (laten) verzamelen en (laten) analyseren van grote hoeveelheden data, om op basis daarvan slimme dingen te (laten) zeggen. Zo heeft hij al z'n e-mailtjes vanaf 1989 (!) bewaard, toetsaanslagen, kalendergegevens en zo meer. Al die data samen geven een bijzonder inkijkje in zijn leven.

Facebook
Nou zullen de meeste mensen al die dingen niet al die tijd hebben bewaard. Maar geen nood, want vandaag de dag is er Facebook.

Los van appelmoes maken is mijn persoonlijke activiteit op Facebook erg beperkt. Voor miljoenen anderen is het echter dé website waar ze een goed deel van de dag alles en iedereen op de hoogte houden van hun dagelijks leven, via status updates, likes, apps en foto's. Met WolframAlpha kun je nu met letterlijk een druk op de knop een heel gedetailleerd overzicht laten maken van jouw bestaan op Facebook (en zodoende ook een beetje van je daadwerkelijke bestaan) en wat een computer op basis daarvan aan slimme dingen kan zeggen over je. Wanneer ben je het actiefst online? In welke hoek zoek je vrienden? Over welke onderwerpen schrijf je het meest?

Uit mijn persoonlijke analyse blijkt vooral dat ik erg weinig actief ben, maar ook dat ik het aantal mannelijke en vrouwelijke vrienden aardig in balans heb, dat ze vrijwel allemaal een relatie hebben en dat er zich zowaar een zelfverklaarde atheïst onder mijn vrienden en familie bevindt. Hoe actiever je bent, hoe interessanter en preciezer de analyse.

Bewustwording
Je Facebook-gegevens kun je zelf downloaden, je Twitter-gegevens kun je opvragen en er zijn allerlei analysetools voor dat soort data voorhanden. Maar het is mooi dat WolframAlpha zo'n tool nu zo ontzettend makkelijk toegankelijk heeft gemaakt (zie het filmpje hieronder) zodat ook 'normale' mensen leuk kunnen datavisualiseren op basis van hun persoonlijke gegevens. En misschien soms ook bewuster worden van hun online lekgedrag als je ziet hoe al die zogenaamd losse flarden van online informatie, als ze met elkaar in verband worden gebracht, informatie over je onthullen.

Een datavisualisatie zegt soms meer dan 1.000 status updates.


Op de blog van WolframAlpha geeft Stephen Wolfram uitleg bij dit nieuwe stuk gereedschap.

Gerelateerd leesvoer
- Wat Meebo bewaarde van mijn gesprekjes
- Bekend tot in Rusland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.