17 juli 2012

Wat Meebo bewaarde van mijn gesprekjes


Meebo is niet meer, maar als je een account hebt, dan heb je nog wel de kans om al je chatlogs te downloaden (voor zolang als het duurt natuurlijk). Daar was ik wel nieuwsgierig naar. Wat heeft Meebo allemaal gelogd en bewaard? Voor zover ik nu kan nagaan natuurlijk...

Aan je Meebo-account kon je allerlei IM-accounts koppelen, zoals MSN, Google Talk, Facebook enzovoort. Voor al je accounts samen of voor specifieke contacten afzonderlijk (in Meebo buddies genoemd) kon je aangeven of je chats wilde loggen. Logs kon je later teruglezen en (per buddy alles ineens) verwijderen, maar niet exporteren (behalve door ze een voor een te kopiëren en plakken). Als je een account of contact verwijderde, dan verwijderde je ook eventueel opgeslagen chatlogs, of toch tenminste jouw toegang daartoe.

Een hoop gechat
Het bestand dat ik kon downloaden was bijna 50 MB groot en bevatte bijna 4.000 bestandjes voor even zoveel chats. Die bestandjes bevatten de letterlijke weergave van talloze chats die ik sinds 2007 gevoerd heb. Datum en tijd, e-mailadressen indien bekend (hierboven rood gemaakt), maar geen IP-adressen, toch tenminste niet in wat je als gebruiker kon downloaden.

Opvallend vond ik dat er ook logs beschikbaar waren van chats met contacten die al lang geen contact meer waren. Tot die logs had ik zelf dus geen toegang meer (en ik ging er altijd vanuit dat bij het verbreken van een contact ook de gespreksgeschiedenis verwijderd zou worden), maar blijkbaar blijven de chatlogs dan toch nog ergens zweven.

Nóg opvallender vond ik dat er ook logs beschikbaar waren van talloze chats die ik voerde via de widget van Meebo Me (de chatbox die bijvoorbeeld jarenlang mijn blog opsierde). Via zo'n widget konden anonieme bezoekers van je website of blog een chat met je beginnen. Er was geen mogelijkheid om aan te geven of je de chats via de widget wilde loggen en je kon de logs later ook niet meer teruglezen; exporteren kon alleen door ze te kopiëren en plakken zolang de chat nog open stond. Maar blijkbaar zijn al die logs dus gewoon bewaard. Zonder dat je dat wist, zonder dat je er toegang toe had, zonder dat je er controle over kon hebben.

Chatlogs die ik handmatig verwijderde, blijken trouwens ook daadwerkelijk verwijderd. Chatlogs onder accounts die ik verwijderde (of loskoppelde van mijn Meebo-account) zijn eveneens verwijderd. Tenminste kwam ik ze in de download niet meer tegen.

Maar al met al is er dus veel meer bewaard gebleven dan ik dacht.

De een z'n dood is de ander z'n brood. En met je data kun je tegenwoordig alle kanten op. Als je wilt, kun je al je chatlogs bijvoorbeeld importeren in alternatieven voor Meebo, zoals imo. LibraryH3lp (waarmee we op het BHIC verder zijn gegaan) biedt eveneens hulp aan Meebo vluchtelingen.

Meebo is inmiddels overgenomen door Google. Ik ben benieuwd wat er met je gespreksgeschiedenis gebeurt als je niets doet. Als je zelf je account verwijdert, dan krijg je de volgende waarschuwing:

By deleting your account, you will lose access to your conversation history as well as any widgets you may have created.

Het is dus maar helemaal de vraag of je chatlogs zelf ook daadwerkelijk verwijderd worden, of dat jij alleen de toegang daartoe verliest. Sowieso heeft Google al een 'eigen' kopie van de meeste van mijn chatlogs, want veel chats zijn gevoerd via aan Meebo gekoppelde Google Talk accounts.

Zo zweeft er ook nog ergens een ICQ-profiel van mij rond...

Aanbevolen leesvoer
- Een stukje persoonlijkheid
- Nieuwe chat voor het BHIC

Plaatje: chatlog van mijn kennismaking via MSN Messenger met Yvette van de Rabobank, 26 oktober 2007

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.