8 juli 2013

Destination: Australia


Wéér een blog over een mooi project van onze collega's in Australië: Destination: Australia

The Destination: Australia website aims to draw on the stories of the people and their family members featured in the photographs showcased on the site to create an in-depth history of Australia’s post-war immigration.
(...)
The site is continuing until at least 2015 and the information shared will become part of the Archives’ RecordSearch system as a permanent part of Australia’s history.
You are able to tag people who you know, tag where they came from and came to, add descriptions and comments, and comment on others’ contributions, or scan photographs to explore what Australia’s post-war immigration boom was really about.

Er is een onderhoudende doch niet noodzakelijke webcast beschikbaar (waarvoor je bovendien eerst je naam en adres moet opgeven) waarin Geoff Mason van de Australische National Archives uitleg geeft bij de website.

Semantisch
Geoff vertelt daarin wat ikzelf ook al had opgemerkt toen ik de helppagina's bekeek: het toevoegen van informatie gaat op een manier zodat het semantisch web er straks ook nog wat aan heeft. Je kunt bijvoorbeeld een locatie bij een foto opgeven, maar ook specificeren of die locatie de plek betreft waar de foto is genomen, waar de persoon op de foto vandaan komt of de plek van de haven waar die persoon in het nieuwe land is gearriveerd. En aangezien op een foto meerdere personen kunnen staan, kunnen er dus ook een veelvoud aan gespecificeerde locaties aan worden gehangen. Personen worden zoals bij Flickr en Facebook getagd en verder kun je natuurlijk simpelweg trefwoorden en reacties (met links en afbeeldingen) achterlaten, favorieten opslaan en zo meer.

Vooral het taggen van personen en locaties gaat vernuftig. Hoe meer tags, hoe meer betekenisvolle relaties er in en tussen foto's worden gelegd. Het maakt heel specifiek, heel krachtig zoeken mogelijk. Maar goed, dan moet de content er wel zijn... en dat wordt tijdens de webcast ook onbedoeld gedemonstreerd.

Crowd
Na wat rondklikken moet ik namelijk constateren dat ik nog weinig beeld krijg van het aantal gebruikersbijdragen aan de site. Geen reacties kwam ik tegen en slechts her en der een tag, waarvan de herkomst me onduidelijk is. Wat dat betreft mogen ze een voorbeeld nemen aan een ander project van zichzelf, om alle activiteit inzichtelijk te maken.

Uit de webcast wordt duidelijk dat er leaderboards zijn en dat je daarop terechtkomt als je door je bijdragen voldoende puntjes hebt verzameld. Het waarom daarachter ontgaat me en het lijkt een beetje op iets wat als 'gewoon leuk' is ingebracht. Alhoewel sommige gebruikers er toch weer een sport van hebben gemaakt om zoveel mogelijk te taggen (om vervolgens te vragen of ze van het leaderboard konden worden verwijderd, omdat ze zich schaamden voor de tijd die ze op de site spendeerden).

Kortom
Hoe dan ook, nog geen onverdeeld crowdsourcingssucces misschien, maar de site ziet er prima uit en de manier van taggen vind ik erg goed doordacht. Check tot slot ook even de featured stories voor wat Hollandse inbreng in Australië. Gewoon leuk.

Aanbevolen leesvoer
- Ondertussen in Australië... wordt er gescand
- Maak je eigen Metadata Game! En iets over 'critical play'

Foto: Dutch couples' cake shop draws media attention - Pieter and Cor Ermstrang

(Tip via Bob Coret)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.