17 oktober 2013

Gezien: Stef Bos

'Pessimisme is het kijken naar de werkelijkheid op een te korte termijn.' Een inspirerende zin van de Poolse journalist Ryszard Kapuściński, die na zijn verblijf in Afrika met respect en bewondering terugkeek op de creativiteit en positieve levensinstelling van de mensen die hij had ontmoet.

Optimisme
Of zoals onze moeders altijd zeggen: 'Alles komt goed.' Of komt goed aan het einde. En als het nog niet goed is, dan is het gewoon nog niet het einde. Daarom een show boordevol optimisme, voor ons bezorgd door Stef Bos met band.

Dat optimisme vertaalde zich voor de pauze vooral in de hoop voor de toekomst en het leven, die Stef beleefde tijdens zijn reizen over het Afrikaanse continent. Na de pauze was het tijd voor optimisme over de liefde en de taal, voor vriendschap en vrolijkheid in Nederland en Vlaanderen. En als toegift zelfs een beetje optimisme over de politiek.

Verhalen
Wat prachtig als je al je herinneringen en gevoelens zo kunt verpakken in liedjes. Ook al worden je die, volgens Stef, voornamelijk door anderen in de schoot geworpen. En hoef je er als liedjesschrijver eigenlijk alleen nog maar de woorden van op papier te zetten en ze vorm te geven. Hoe dan ook een levensverhaal in liedjes. Of zoals mijn moeder het zei: 'Een fotoalbum zonder foto's.'

Tijdens de liedjes zagen we Stef Bos de muzikant, daar omheen vooral Bos de verhalenverteller en cabaretier. Begeleid door prima muzikanten - inclusief een waanzinnige drumsolo - zagen we mannen met plezier op het podium, goed samenspel en veel energie.

Kennismaken
Enkele nieuwe nummers en veel oud materiaal in een nieuw jasje. Mooie, lang uitgesponnen verhalen, precies datgene waarvoor je niet alleen de cd'tjes wilt hebben, maar ook de live-uitvoeringen niet wilt missen. Door de oudere liedjes bovendien niet alleen leuk voor trouwe fans, maar ook een prima show om voor het eerst kennis te maken met de persoon en entertainer Stef Bos.

Hieronder een van die gouwe ouwe, Onder in mijn whiskeyglas, oorspronkelijk gezongen door de Afrikaanse zanger en vriend Koos Kombuis.


Tot slot dan nog Gelukkig, ook al niet meer de jongste. Maar ik vind het gewoon mooi.


Wij gaan hem weer zien. In april in Den Bosch of zo.

Meer Stef Bos op dit weblog
- Stef Bos en vrienden: Cape Connection
- Gezien: Stef Bos solo - Vuurvlieg
- Gezien tijdens de Gentse feesten: Stef Bos

2 opmerkingen:

  1. Wat weet Stef toch een fijne relativerende teksten te zingen. Mooi als mensen een vorm vinden om niet alleen zichzelf maar ook anderen 'tot rust te brengen'. Keep calm and listen to Stef, zou ik zeggen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.