12 november 2013

Een zin over vervanging op de nationale televisie


Eind 2010 werd door het Rijk een machtiging afgegeven tot digitale vervanging van archiefmateriaal van het Kadaster, waaronder hulpkaarten en veldwerken. Dit houdt in, dat de kaarten gescand worden (inmiddels zijn) en de originelen daarna vernietigd, conform de procedure. Daar zijn echter een heleboel mensen niet blij mee.

De Raad van State moet zich nog uitspreken over enkele ingediende bezwaren, maar veel kans wordt de tegenstanders niet gegeven. RTL Nieuws besteedde gisteren aandacht aan de kwestie en ook ik was gevraagd - ben immers de 'digitale archivaris' - een korte toelichting te geven, die uiteraard op de montagetafel nog veel korter werd.

Het item laat vooral de bekende kaartenverzamelaar Henk Deys aan het woord, die met name het historisch belang van de kadasterkaarten benadrukt - een belang dat overigens door niemand wordt bestreden - en regelmatig valt het woord 'zonde'. Het is eveneens zonde, dat in het item onderbelicht is gebleven hoeveel twijfels, geĂ¯llustreerd met voorbeelden, veel onderzoekers hebben bij de kwaliteit van de gemaakte scans. De informatie waar het eigenlijk om gaat (wijzigingen in percelen en zo) zou daardoor niet meer duidelijk zichtbaar zijn. Maar goed, voor het volk is de situatie helder: bewaren van het papier kost te veel, daarom gaan we scannen en dan kan het papier weg. Even googelen en je bent van alle details op de hoogte.

Leukste voor mij zijn ouders die enthousiast door vrienden gebeld worden, een broertje die je een trots whatsappje stuurt en een vriendin die blij is omdat ik een goeie trui aan had... En al die andere berichtjes van vrienden en collega's natuurlijk.

Je kunt het item hier nog eens bekijken (vanaf 15.55m).

Update
Wie zich wil verdiepen in de argumenten van de tegenstanders van vernietiging, lees dan het artikel Hulpbehoevende hulpkaarten, geschreven door René van der Schans.

Eerdere televisie-optredens
- Verborgen Verleden (met marc-Marie Huijbregts)
- Altijd Wat (over misbruik in internaten)
- Boschtion nieuws (over Maritiem 's-Hertogenbosch)

Foto met dank aan collega Piet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.