24 april 2014

"...trekken de geoefende recruten blijmoedig den vijand tegemoet"

22 23

Met die woorden eindigt een propagandablaadje getiteld Van het Werfkantoor naar de Loopgraven. De vorming van den Britschen soldaat. Samen met 17 afleveringen van De Oorlog in Beeld, de Hollandsche uitgave van The War Pictorial, heb ik de pagina's daarvan gescand en op Flickr gezet.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog deden de oorlogvoerende landen op veel manieren hun best om in de neutrale wereld begrip te krijgen voor hun zaak. Maar omdat het lastig was om in de geschreven pers duidelijke standpunten in te nemen kwam er veel oorlogsnieuws in geïllustreerde bladen zoals De Oorlog in Beeld, dat veel gratis fotomateriaal ontving. Het kwam wel voor dat die foto's bewerkt en geretoucheerd waren.

Over propaganda in Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog kun je dit korte artikel, geschreven door Vincent Kremers, eens lezen.

Een uitgebreide studie heb ik van de door mij online gezette afleveringen niet gemaakt, maar bladerend door de meer dan 1.000 foto's zie je veel kanten aan de oorlog voorbij flitsen. Door een Britse bril natuurlijk, dus vooral Britse successen of van hun bondgenoten. Ook informatie over hoe goed het Britse leger was getraind en uitgerust, met het modernste wapentuig, primitieve tanks, vliegtuigen en slagschepen, hoe goed er voor de gewonden werd gezorgd, gezichtsreconstructies en meer van dat fraais.

Mooi materiaal dat al jaren bij me in de kast lag, maar waarvan het toepasselijk is om het dit jaar breder beschikbaar te maken. Online vind je her en der vermeldingen en ook wel gescande afleveringen van deze publicatie, ook in andere talen, maar geen complete series. Wat de mijne trouwens ook niet is. De scans zijn nu bovendien nog zonder beschrijving en slechts met minimale tags. Ik zal ze nog eens toevoegen aan enkele relevante groepen voor de liefhebbers en het zou mooi zijn als anderen willen helpen met het taggen van foto's.

Maar binnenkort eerst eens kijken hoe ik dit aan de zoekmachine van Europeana 1914-1918 kan aanbieden.

Gerelateerd
- Laat een ander het werk maar doen
- Gezien: Diederik van Vleuten - Buiten Schot
- Gelezen: Conny Braam - De onweerstaanbare bastaard

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.