24 april 2014

"...trekken de geoefende recruten blijmoedig den vijand tegemoet"

22 23

Met die woorden eindigt een propagandablaadje getiteld Van het Werfkantoor naar de Loopgraven. De vorming van den Britschen soldaat. Samen met 17 afleveringen van De Oorlog in Beeld, de Hollandsche uitgave van The War Pictorial, heb ik de pagina's daarvan gescand en op Flickr gezet.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog deden de oorlogvoerende landen op veel manieren hun best om in de neutrale wereld begrip te krijgen voor hun zaak. Maar omdat het lastig was om in de geschreven pers duidelijke standpunten in te nemen kwam er veel oorlogsnieuws in geïllustreerde bladen zoals De Oorlog in Beeld, dat veel gratis fotomateriaal ontving. Het kwam wel voor dat die foto's bewerkt en geretoucheerd waren.

Over propaganda in Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog kun je dit korte artikel, geschreven door Vincent Kremers, eens lezen.

Een uitgebreide studie heb ik van de door mij online gezette afleveringen niet gemaakt, maar bladerend door de meer dan 1.000 foto's zie je veel kanten aan de oorlog voorbij flitsen. Door een Britse bril natuurlijk, dus vooral Britse successen of van hun bondgenoten. Ook informatie over hoe goed het Britse leger was getraind en uitgerust, met het modernste wapentuig, primitieve tanks, vliegtuigen en slagschepen, hoe goed er voor de gewonden werd gezorgd, gezichtsreconstructies en meer van dat fraais.

Mooi materiaal dat al jaren bij me in de kast lag, maar waarvan het toepasselijk is om het dit jaar breder beschikbaar te maken. Online vind je her en der vermeldingen en ook wel gescande afleveringen van deze publicatie, ook in andere talen, maar geen complete series. Wat de mijne trouwens ook niet is. De scans zijn nu bovendien nog zonder beschrijving en slechts met minimale tags. Ik zal ze nog eens toevoegen aan enkele relevante groepen voor de liefhebbers en het zou mooi zijn als anderen willen helpen met het taggen van foto's.

Maar binnenkort eerst eens kijken hoe ik dit aan de zoekmachine van Europeana 1914-1918 kan aanbieden.

Gerelateerd
- Laat een ander het werk maar doen
- Gezien: Diederik van Vleuten - Buiten Schot
- Gelezen: Conny Braam - De onweerstaanbare bastaard

22 april 2014

De bevrijding van 's-Hertogenbosch en 85.000 andere filmpjes online


Het Britse Pathé heeft vorige week 85.000 historische beeldfragmenten op YouTube gezet. Het gaat om filmpjes die vroeger in de bioscoopjournaals werden gebruikt, zoals het Polygoon-journaal in Nederland deed.

Daaronder ook veel filmpjes over Nederland. En over 's-Hertogenbosch, zoals bovenstaande beelden van de bevrijding van onze stad eind oktober 1944 door de 53e (Welshe) Infanteriedivisie. Beelden die nog nooit eerder werden uitgezonden, uniek dus.

Met wat dramatische muziek eronder kun je het nog spannender maken dan het al was. Al herken ik in onderstaand filmpje Den Bosch dan weer niet zo snel.


Aanmerkelijk minder spannend, maar wel herkenbaar als Den Bosch, laat het volgende filmpje zien hoe troepen paraderen, een plaquette wordt aangeboden aan de bevrijders en enkele oorlogsgraven bezocht. Helaas geluidloos, dus de toespraken en muziek gaan aan je voorbij.


Tot slot een filmpje waarin te zien is hoe in 1952 een gedenknaald wordt opgericht, ter nagedachtenis aan de bij de bevrijding gesneuvelde militairen:


Het moge duidelijk zijn dat Pathé een ware schat online heeft gezet. Prachtig! En dan zien we maar door de vingers dat Den Bosch wordt omschreven als a little town in Holland...

Gerelateerd
- Bezocht: Het Noordbrabants Museum - Het Verhaal van Brabant
- Oorlogsverhalen in Mill
- Meer met minder: benader mensen die je kunnen helpen