30 juni 2010

Gemeentearchief Rotterdam wil jouw foto's van Le Tour

Joop Franken lost het startschot in Charlois

Als je aankomende zaterdag 3 juli gaat kijken naar het Grand Depart van de Tour de France, dit keer in Rotterdam, doe dan vooral extra je best op het maken van mooie foto's. Want met een beetje geluk worden die vervolgens uitverkoren om in het Rotterdamse digitale depot voor de eeuwigheid te worden bewaard. Als je ze tenminste op Flickr zet.

Het Gemeentearchief Rotterdam heeft daar namelijk niet alleen een kleine selectie prachtige foto's van wielerfotograaf Cor Vos online gezet, maar er is ook een groep Tour de France Rotterdam gemaakt. Daarin kun je zelf Cor de Vosje spelen door er je mooiste foto's van de Tour in Rotterdam aan toe te voegen. Om voor mij onduidelijke redenen moet je ze dan wel even taggen met bijvoorbeeld "gemeentearchief rotterdam" (of heeft dat met actieve acquisitie te maken?) en - helaas pindakaas - je raakt ook het auteursrecht op je foto kwijt.

Dat laatste lijkt me nogal zwaar. Het geven van een licentie lijkt me toch voldoende? En ik ben ook wel benieuwd naar hoe die schriftelijke akte geregeld gaat worden, die bij de overdracht van auteursrecht nodig is. Acquisitie via Flickr is nog geen gemeengoed in Nederland - Amsterdam ging Rotterdam al wel voor - dus er valt voor anderen nog veel te leren. Hopelijk wordt die kennis gedeeld.

Ik heb me uit pure belangstelling ook aangemeld bij de groep, maar op dit moment bevat de pool natuurlijk nog geen enkele foto. Even geduld nog! Volgende week stroomt het hopelijk binnen met mooie wielerfoto's.

Foto: GAR

2 opmerkingen:

  1. Hier zit Rotterdam duidelijk op een hellend vlak... "De auteursrechten worden overgedragen aan" Hoe halen ze het in hun hoofd, zeg! Van mij dus geen enkele foto te verwachten, zo simpel is dat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Richard: Ga je wel kijken naar de start van de Tour?

    Ik ben vooral benieuwd of/hoe ze in Rotterdam het 'sociale' van dit sociale medium aanpakken. We gaan het zien.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.