9 januari 2011

Twitter-rondleiding op het BHIC


Als staartje van #followanarchive was er op het BHIC gisteren een rondleiding voor onze Twitter-volgers georganiseerd. Twaalf personen werden naar keuze ontvangen met koffie of thee en een stuk Bossche Koek. Daarna volgde een rondleiding door de Citadel, waarbij uitleg werd gegeven over het gebouw en de archieven en tot slot werden in de depots verschillende mooie archiefstukken getoond, zoals charters en kaarten.

Onze aanwezigheid op Twitter zit nog steeds in een experimentele fase, ook gezien de beperkte tijd die we vooralsnog in het medium kunnen stoppen. De communicatiemedewerkster ziet in Twitter een goed kanaal om informatie snel onder de aandacht van verschillende lokale media te krijgen. Mij gaat het vooral om het directe, persoonlijke contact met (potentieel) publiek en (potentiële) klanten. Ik zoek immers steeds naar manieren om met onze digitale klanten in contact te komen en te blijven. Andere voorbeelden daarvan zijn onze forums en chatservice. Dat persoonlijke contact wordt maar al te vaak vergeten als er in archievenland gesproken wordt over digitale dienstverlening of zelfs digitale studiezalen.

Smaakt naar meer
Voor de Twitter-rondleiding waren belangstellenden natuurlijk via Twitter opgeroepen om zich aan te melden. Gezien de leuke tweets en foto's die voor, tijdens en na de rondleiding werden gepost, was het een zeer geslaagde ochtend voor alle deelnemers. Die enthousiaste reacties wekten op Twitter ook weer de nieuwsgierigheid op van andere tweeps, die meteen het BHIC gingen volgen. Onderling wordt er al nagevraagd naar wie nog meer een rondleiding zou willen, want een herhaling kan eigenlijk niet uitblijven.

De contacten met een deel van ons digitale publiek zijn gisteren online en IRL verstevigd, archieven in het algemeen en het BHIC in het bijzonder zijn via Twitter prima gepromoot door deze ambassadeurs, er zijn nieuwe digitale contacten gelegd en er is zicht op een concreet vervolg. Bovenal hebben we een nieuw publiek op een leuke en ontspannen manier kennis laten maken met het BHIC, met archieven en met elkaar. Allemaal winst. Bedankt allemaal!

Er zijn door @leonvdveen enkele foto's gemaakt en online gezet. Een selectie van leuke tweets had ik ook nog voorbereid, maar QuoteURL gaf wéér problemen. Later nog eens kijken.

Update 9 januari 2011
Inmiddels heeft ook @patries1971 een set foto's online gezet. Bedankt!

4 opmerkingen:

 1. Jij ook bedankt! Absoluut voor herhaling vatbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi dat het zo'n succes was.
  Probeer die tweets en foto's eens in Storify te zetten, zoals bijvoorbeeld deze hier: http://storify.com/ingmario/multipage-tiffs-als-archiefformaat. (Ze doen net of je een invite moet hebben om in te kunnen loggen, maar volgens mij kan het gewoon met je twitter-account. Ik had in ieder geval geen invitecode.
  Ik probeer komende week op Archief 2.0 nog een stukje over Storify te schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk initiatief. Komt er ook een keer een rondleiding voor mensen die absoluut niet Twitteren?
  Jammer dat de foto's minder scherp zijn, nu kan ik niet zien welke kaart van een citadel je omhoog houdt. Of is het een zeer vroege versie van de Papenbril?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Roy: Bedankt voor je reactie! Volgende keer kun je dus met een gerust hart je vriendin meenemen.

  @Ingmar: Met Storify zal ik dan eens wat gaan stoeien. Een collega wees me er vorige week ook al op. Je ziet (hopelijk) het resultaat hier wel verschijnen.

  @Richard: De volgende keer mag jij ook mee hoor, omdat je ons toch regelmatig op Twitter 'volgt'. ;-) Die kaart betreft trouwens het vestingstadje Willemstad. Grappig genoeg verwarren veel mensen het met de Citadel, ook als ze de kaart van dichtbij zien. Komt waarschijnlijk omdat ze dan al snel de Citadel verwachten op een kaart, als ze iets met bastions zien.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.