11 november 2010

Een hele dag archieven volgen #followanarchive


Op vrijdag 12 november 2010 is het dan zover: Follow an Archive Day op Twitter! Nou goed, hier en hier blogde ik er al eens over, op Brabant Bekijken van het BHIC deed ik dat zelfs nog wat uitgebreider, maar voor het gemak nog even een samenvatting:

Archieven zijn overal, zelfs op Twitter, en om daar meer aandacht voor te krijgen is het de bedoeling dat op 12 november zoveel mogelijk mensen tweeten over hun favoriete archief of archieven op Twitter. Voeg aan je tweet de hashtag #followanarchive toe en hij wordt automatisch meegenomen in de stroom van archieftweets die dag. Hopelijk wordt die stroom gaandeweg een kolkende rivier en kan er al snel niemand meer om archieven op Twitter heen! Hahaaa!!

Voor meer info lees je de speciale weblog.

Als BHIC op Twitter doen we natuurlijk ook mee. We - dat wil zeggen mijn collega's en ikzelf - zullen regelmatig tweeten over foto's en verhalen van de Brabantse geschiedenis, iedereen die het BHIC promoot krijgt gratis kopietjes of scans en degene die dat het beste doet wint zelfs een geheel verzorgde, exclusieve, eenmalige, niet te evenaren, bijzondere en bovendien geheel vrijblijvende rondleiding achter (en trouwens ook voor) de schermen van het BHIC, en wel door ondergetekende.

Nou, als dat morgen geen feest wordt, dan weet ik het ook niet meer! :-)

Rest mij nog, aan de (Nederlandse) vooravond van deze actie, een groot dankjewel te geven aan Bente, Charlotte, Anneke en Poulus, die de organisatie vormen achter Follow an Archive Day op Twitter. Enkel met hun onophoudelijke enthousiasme en keiharde werken hebben zij ervoor gezorgd dat er via Twitter wereldwijd aandacht komt voor archieven, en dat maakt de dag al voor hij is begonnen tot een groot succes. Dames en heer: ontzettend bedankt!

Update
Nou, dat van die leuke rondleiding en zo gaat net even anders, want twee volgende tweets daarover (met dezelfde tekst als de eerste) werden door Twitter tegengehouden, volgens Hootsuite. Yvette merkte zoiets trouwens al op naar aanleiding van een vraag van Anneke naar speciale acties bij het Nationaal Archief. Ik meen daarover in het verleden ook wel eens wat te hebben gelezen.

Beetje gek wel, want ik zie toch regelmatig tweets passeren waarin mensen een beloning in het vooruitzicht wordt gesteld om iets te retweeten of wat dan ook. Misschien vermijden ze dan bepaalde woorden die bij Twitter alarmbellen doen rinkelen? Geen tijd om dat nu uit te zoeken. Maakt ook niet uit, maar voor nu houdt het dan even op. Het is namelijk niet echt het goede moment om een geblokkeerd account te riskeren! Morgen eens kijken of ik bepaalde zaken slim kan herformuleren. ;-)

Nog een update
Nou, achteraf gezien viel het wel mee. Om een lang verhaal kort te maken: door een serie toevalligheden kreeg ik even het vermoeden dat Twitter mijn promotietweets aan het blokkeren was. Maar waarschijnlijk werden die tweets simpelweg geblokkeerd omdat ik binnen het uur identieke tweets probeerde te versturen. Eind goed, al goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.