31 mei 2012

Driedimensionaal Dom


In Arnhem kunnen ze er wat van, maar ook in Utrecht wordt druk gebouwd aan een virtuele stad. Centraal staat daar de bouw van de Domtoren:

In 1321 begon de bouw van de Utrechtse Domtoren. (...) Maar wie bouwde de toren eigenlijk? En hoe deden ze dat in de veertiende eeuw? Waren er veel werklieden bij betrokken? En stonden die dan op grote steigers hoog boven de stad? Hoe kwamen eigenlijk al die zware bouwmaterialen op hun plek?

De website gaat een boekwerk over de toren voor, dat later dit jaar zal verschijnen. Mooi dat de bouw van de 3d-modellen online is te volgen en dat je zo ook een voorproefje krijgt van het boek. De bouwfases 1320-1321 en 1321-1328 zijn al te bekijken. Maar ook andere projecten die worden uitgevoerd door het Team Erfgoed van de Gemeente Utrecht: het stadhuis en de (verdwenen) Salvatorkerk.

Meest verbeeldend is de 3d-tour. Er zijn verschillende viewpoints van waaruit je rond kunt kijken. En per viewpoint kun je vervolgens kiezen voor verschillende periodes. Zo zie je de stad letterlijk veranderen. Aanrader is de rondleiding, met uitleg.

Duidelijk een project in proces. Maar wat ziet er dat al schitterend uit!

Je kunt de bouw ook via Facebook en Twitter volgen.

Aanbevolen leesvoer
- Historisch Arnhem in 3D
- Het Utrechts Archief gered door held Tim

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.