1 september 2012

Vele handen kloppen stamboeken in


Vormde FamilySearch in combinatie met GenVer al een kleine bedreiging voor het business model van WieWasWie, nou wordt uit dezelfde hoed ook een soort van alternatief voor de militieregisters getoverd:

In 2012 stelde de website FamilySearch.org (de Mormonen) de Nederlandse militaire stamboeken uit de periode 1813-1830 beschikbaar. (...) Om eindeloos bladeren in de stamboeken te voorkomen hebben ondergetekende [Bas Lems] en Jakkes van de website www.genver.nl het idee opgevat om via crowdsourcing te komen tot een betere ontsluiting. Wij willen uw hulp inroepen en vragen of u een of meer stamboeken wilt indiceren. Op de site www.genver.nl vindt u een overzicht van alle stamboeken die nu online staan. Daar kunt u ook aangeven welk stamboek u wilt indiceren. Na opgave krijgt u een soort Excel-sheet toegemaild, waarin u de voornamen, achternamen, tussenvoegsels, stamboeknummer en imagenummer dient in te vullen. De index komt dan zo snel mogelijk beschikbaar op de Genver-site. Het doel is om uiteindelijk te komen tot een verzamelindex, zodat met een druk op de knop de hele serie stamboeken tot 1830 is te doorzoeken! Doet u mee?

De kracht van de eenvoud. Van alle beschikbare stamboeken is al een aardig deel geïndiceerd (op dit moment zo'n 37.000 records) en aan een aardig ander deel wordt gewerkt. De zoekmachine is simpel maar doeltreffend: zoek op een naam en klik door naar de het gescande blad. Voor vragen is een forum beschikbaar.

Prachtig om te zien hoe onderzoekers meer en beter online samenwerken, elkaar helpen, bouwen aan (nadere) toegangen enzovoort. Wat willen we als archieven eigenlijk nog meer hè?

Aanbevolen leesvoer
- Vele Friese Handen kloppen een volkstelling in
- Waar ik blij van word

12 opmerkingen:

  1. Dank dat je dit weer even onder de aandacht brengt. Ik ga er binnenkort een blogje over schrijven maar dan wil ik wel precies weten hoe het 'voelt'. Daarvoor even snel een spreadsheet aangevraagd.
    Misschien wordt dit wel net zo verslavend als VeleHanden zelf. En het mooie van de stamboeken is natuurlijk, dat ze complementair zijn aan de militieregisters.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Richard: Dit project vond ik een prima reden om m'n blogvakantie te onderbreken. ;-)

    Zodra je zelf ervaring hebt met inkloppen, ben ik benieuwd naar je ervaringen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb een klein boekje gedaan om even de 'Loek en viel' op te doen. Conclusie: het valt mee en het valt tegen.
    Meevallers: de teksten zijn netjes opgeschreven en goed te lezen
    Tegenvallers: je bent voor de scans afhankelijk van FamilySearch en daar komt wel eens een scan voor de helft binnen.
    Ook tegenvallend: je moet een beetje goochelen met de schermindeling, om het XLS-sheet goed onder de scan te krijgen. Ik heb gelukkig een groot scherm, anders wordt dat nog moeilijker.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Richard: Eigenlijk zou je een programma als Transcript moeten hebben, waarin je ook eigen Excel-documenten kunt gebruiken. Dat geeft flexibiliteit voor allerlei bronnen.

    Aan de andere kant is het ook opgepast met wensen, want voor je het weet, wil je iets als VeleHanden en heb je een pak subsidie nodig. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @ Christian: Dat is in de praktijk niet zo. Transcript (inmiddels al toen aan versie 2.4) kan wel werken met reeksen bestanden (bijvoorbeeld .jpg) of met foto's uit een PDF. Losse scans die van internet worden gehaald lukken niet. Je zou dus eerst alle scans van een bepaald boek moeten downloaden, opslaan in een map en dan Transcript er op loslaten.
    Dat kost ruwweg tweemaal zoveel tijd als het niet meer is.
    Wel kun je in Transcript met kolommen werken, zodat je het resultaat na afloop kunt plakken in een Excel-bestand.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Transcript gedownload en uitgeprobeerd. Ik krijg het wel voor elkaar om een voorbewerkt rtf-bestand in elkaar te zetten.
    Voor de images lever ik gewoon de juiste download-batch mee.

    Groetjes Jacques V.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Richard: Volgens mij waren er al mensen die scripts hadden lopen om scans van FS te downloaden, toch? Dit toen het gerucht ging dat FS 'op zwart' zou gaan?

    En ik heb ook niet de illusie dat Transcript direct inzetbaar is hoor. Maar misschien dat met enkele minimale aanpassingen een dergelijk programma heel veel invoergemak geeft voor projecten zoals rond die stamboeken.

    Hoe dan ook vind ik het prachtig om te zien hoe met dit soort particuliere projecten in rap tempo extra archieven (nader) toegankelijk worden gemaakt. Hoe meer basic, hoe mooier ik het vind. :-)

    @Jacques: Dus als ik jou goed begrijp, dan maakt het gebruik van Transcript het indiceren van die stamboeken nu al eenvoudiger? Lijkt me voor dit project een goede tip om te delen. Wellicht trekt het extra deelnemers over de streep en laat het een hogere productie zien. Dank voor je reactie!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb op mijn blog een overzicht gegeven van de mogelijkheden, Niet alleen van crowdsourcing maar ook van het transcriberen voor eigen gebruik. De lijst is beslist niet uitputtend, er zullen nog best andere methoden zijn. Als het er veel zijn, dan wijd ik daar wel een tweede blogpost aan.
    De voorlopig eerste is in elk geval te zien op: http://geneakeijzer.blogspot.nl/2012/09/de-transcriptie.html

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @Christian,
    Alle input, die ik moet verwerken op GenVer moet ik omzetten naar CSV. Het maakt mij dus niet uit of ik iets in XLS of in RTF krijg.
    Bij RTF moet ik een slag extra doen, maar dat vind ik geen probleem. Als iemand het handig vindt om met Transcript te werken dan heb ik dat er zeker voor over.
    En men krijgt dan bij hoge uitzondering de desbetreffende batch voor download van de images meegeleverd.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @Richard: Mooi overzicht zo! Ben benieuwd of anderen ook nog hun ervaringen willen delen; idee om jouw post te pluggen richting de diverse genealogische groepen?

    @Jacques: Dank voor de heldere uitleg! Mooie manier van werken.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. @Christian:
    De genealogische groepen die ertoe doen hebben de informatie al gekregen. En ik heb ook al extra input gekregen langs die weg. Dat gaat dus perfect!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. @Richard: De reacties via soc.genealogy.benelux heb ik inmiddels gelezen.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.