25 januari 2013

Een schat van een onderzoek(ster)


Willie Damen-van de Mosselaer is een van die vele gouden, trouwe gasten van het BHIC. Voor het (inmiddels van de buis verdwenen) programma Ger Gedaon ("graag gedaan") van de lokale omroep TV Meierij werd ze geïnterviewd over haar onderzoek en hobby.

Willie is geboeid geraakt door het verleden van Rooi (Sint-Oedenrode) en dat bracht haar tot urenlange speurtochten in de archieven en zwerftochten door de straten van die plaats. Vele tienduizenden notaris- en schepenakten ploegde ze door en ze maakte er bovendien samenvattingen van. Al wandelend door Rooi is Willie daardoor een wandelende verhalentrommel geworden, die bij alle huizen en straten leuke feitjes en weetjes uit de geschiedenis weet op te diepen uit haar geheugen of website. Want ja, op die website publiceert ze voor iedereen alle informatie die ze heeft. En ze vindt het leukste om mensen daarmee te helpen.

Kopietjes van haar bestanden geeft Willie altijd ook even af bij het BHIC, zodat wij ze weer kunnen opnemen in onze database. Daarmee is ze een van de mensen waar ik blij van word. Niet alleen vanwege al het werk wat ze doet, maar ook gewoon omdat het een erg lief en leuk mens is.

Tegenwoordig heeft Willie een vaste rubriek in het maandelijkse Oog Op Rooi en vertelt ze daar over hoe straatnamen in Sint-Oedenrode zijn ontstaan en wat er in die straten is gebeurd.

Ik gun ieder archief een eigen Willie! :-)

Gerelateerd leesvoer
- Geven en krijgen
- Bijna 60 jaar knippen en plakken

2 opmerkingen:

  1. Niet alleen een goed onderzoek(ster) die voor velen een schat aan gegevens achterlaat op haar website, maar daarenboven iemand die ook nog eens zeer boeiend de geschiedenis van Rooi kan verhalen zo te merken! Voor mij mocht dat interview nog wel langer doorgaan :).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Helena: Wekelijks te horen op de Citadel, maar daar schiet jij natuurlijk weinig mee op. ;-) Leuk dat je op mijn weblog reageert!

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.