Op 21 augustus verscheen op Frankwatching een blogpost over waarom er over 5 jaar nog tijdschriften zullen zijn. Daarin worden zinnige dingen gezegd over digitale magazines. Niet precies wat Frankwatching bedoelde, maar het internetmagazine Friesland Zoals Het Was van Tresoar vind ik alvast leuk om even door te kijken:
Friesland Zoals Het Was is een maandelijkse uitgave van Tresoar en wordt samengesteld op basis van de gehele collectie van Tresoar. Gepresenteerd wordt nieuws, feiten en gebeurtenissen uit een bepaalde maand, betrekking hebbend op Friesland of de Friese taal en cultuur.
Zo simpel is het, een soort tijdmachine dus. Inmiddels zijn ze al aan aflevering 74 toe, dus ik heb op dit punt duidelijk liggen slapen de afgelopen jaren. Je kunt je abonneren en reageren of duik gewoon in het archief. De vormgeving kan beter en de interactie is laag, maar het idee is leuk. Ik ben benieuwd hoeveel abonnees/lezers ze hebben en bovendien hoeveel tijd het kost om dit magazine samen te stellen. Is dat bekend bij iemand?
Andere voorbeelden van digitale magazines van erfgoedinstellingen? Ik houd me aanbevolen!
Gerelateerd leesvoer
- Koude zaken op een koude dag
- Zijn archieven overbodig geworden?
Mijn stad mijn dorp van Historisch Centrum Overijssel. Verschijnt 4x per jaar. Tweede nummer verschijnt binnenkort.
BeantwoordenVerwijderenhttp://onlinemagazine.mijnstadmijndorp.nl/hco/
Leuk dat je aandacht schenkt aan ons Friesland Zoals Het Was, Christian. FZHW wordt iedere maand door een medewerker van Tresoar samengesteld. Dat gebeurt bij toerbeurt op vrijwillige basis. Ieder is vrij om er zijn invulling aan te geven, vandaar dat je bij sommige nummers een andere aanpak ziet dan bij andere. Wel moet al het nieuws afkomstig zijn uit dezelfde maand waarin het verschijnt, maar dan 30, 40 50 (enz.) jaar geleden. Het samenstellen van het nummer kost over het algemeen iets meer dan één werkdag, waarbij naast de samensteller een scanmedewerker en ik als webredacteur er tijd aan besteden. FZHW wordt aan ruim 2500 abonnee's per mail toegezonden. De website trekt daarnaast gemiddeld 1000 bezoekers per maand.
BeantwoordenVerwijderen@Tonny: Dank voor de tip! Ik wist dat ze een magazine op papier hadden, maar niet dat ze inmiddels ook digitaal waren gegaan. Ga ik bekijken!
BeantwoordenVerwijderen@Andrys: Dank voor de antwoorden, Andrys! Mooi om te horen dat het iets is waar collega's op vrijwillige basis al aan meewerken, met ook daarbinnen veel vrijheid. En 2.500 abonnees lijkt me beslist de moeite waard om maandelijks een dag voor vrij te maken.
Merken jullie in het abonneebestand veel overlap met het bestand voor de reguliere nieuwsbrief? Of gaat het om een grotendeels ander publiek?
@Christian Er is veel overlap met de abonnees van de reguliere nieuwsbrief, ik schat zo'n 75%. Dat komt ook omdat op het aanmeldformulier van de nieuwsbrief al aangevinkt staat dat men ook de FZHW erbij wil hebben :)
BeantwoordenVerwijderen@Andrys: Handige jongens, die Friezen. ;-)
BeantwoordenVerwijderenChristian,
BeantwoordenVerwijderenEen ander voorbeeld van een digitale magazine is de Genealogie Gazet. Het is het online inspiratie magazine over stamboomonderzoek, familiegeschiedenis en archieven die je alleen kunt lezen op een iPhone, iPad of Android telefoon of tablet.
De Genealogie Gazet verzamelt uit diverse Internet bronnen artikels en afbeeldingen die stamboomonderzoekers aanspreken. Artikels die zijn geschreven onder een Creative Commons licentie of waar ik toestemming voor heb gevraagd en gekregen worden opgenomen. Onder andere alle artikels van Ons DNA worden weergegeven.
Er zijn op dit moment 3322 abonnees.
De techniek achter de Genealogie Gazet wordt gevormd door het product Google Currents. Google zorgt dus voor de apps, het ophalen van nieuwe content, enz. Via een web-interface kun je heel je magazine inrichten. Er zijn geen kosten aan verbonden voor consument of 'producent'.
Het is trouwens geen week of maandblad, maar een 'continueblad'. Als er een nieuw artikel (obv RSS) is wordt het in de Genealogie Gazet geplaatst.
mvg,
Bob Coret
@Tonny: Zojuist een korte blik geworpen op het online magazine van MSMD, maar dat verdient een langere blik. Ziet er alvast goed uit!
BeantwoordenVerwijderen@Bob: Dank voor je aanvulling. Ik meen dat artikelen van een van de weblogs van het BHIC ook in de Genealogie Gazet worden opgenomen. Google Currents is een handige manier om zonder al te veel gedoe een online magazine te maken.