19 september 2013

Website getest: Drents Archief


Het Drents Archief is bovenal een organisatie waar je diverse soorten ruimten kunt boeken om bijvoorbeeld een lezing te organiseren, een familiedag te houden, gewoon te vergaderen of zelfs je verjaardag te vieren. Dit gebeurt dan in een sfeervol monument voorzien van hypermoderne faciliteiten en als je wilt, dan kun je zelfs oude documenten ontdekken of een historisch programma volgen.

Die indruk krijg je als je de nieuwe website van het Drents Archief bekijkt, die deze week is gelanceerd. Tenzij je snel onderzoek gaat doen in de mooie collectie, voelt de website namelijk als een reclamefolder. Meest prominent daarin is de homepage. Deze lijkt me niet afgestemd op wat de meeste digitale bezoekers van het Drents Archief kómen doen (ik vermoed stamboomonderzoek of foto's kijken of zo) maar op datgene wat het Drents Archief zou wíllen dat bezoekers (fysiek!) komen doen: circa 80% van de homepage gaat op aan reclame voor de Digilounge, Studio en andere boekingsmogelijkheden. In feite geeft de homepage dus niet zozeer weer wat belangrijk is voor bezoekers/onderzoekers (wat in usabilitytaal de toptaken worden genoemd), maar vooral wat belangrijk is voor het Drents Archief.

Die keuze maakt het Drents Archief overigens met overtuiging en daadkracht: de site is keurig verzorgd, met heldere teksten en prachtige foto's, natuurlijk mede mogelijk gemaakt door het schitterend vernieuwde oude gebouw waarin het archief gehuisvest is. Om jaloers op te worden (als ik al niet in het mooiste archiefgebouw van Nederland werkte natuurlijk!) Meest teleurstellend is dan ook de knop Beleven. Deze belooft heel erg veel - ook als je erop klikt - maar vervolgens loop je hartstikke dood op niet-klikbare mooie plaatjes. Veel te beleven valt er dus niet, maar ik verwacht (of hoop) dat dit in de toekomst zal veranderen.

De navigatie vind ik over het algemeen duidelijk - de structuur van de site is ook tamelijk eenvoudig - en het zoeken door de collectie gaat prima. Je kunt met één actie zoeken door bijna alles, want alles behalve de genealogische bronnen. Mijn eerst indruk is dat het onderzoeksgedeelte van de website verder prima voldoet aan de verwachtingen van en de manier van gebruiken door het bekende en ervaren archiefpubliek. Maar goed, mijn test van deze nieuwe website is niet bepaald diepgravend geweest. Minpuntje vind ik zelfs zonder diep te graven echter al wel, dat voor iedere database in het onderzoeksdomein de schermindeling anders is. Maar ach.

Er wordt de komende tijd vast nog hard gewerkt aan allerlei losse eindjes aan deze website, dus ik blijf mijn collega's in Drenthe met nieuwsgierigheid volgen. Trouwens niet via de digitale nieuwsbrief, want het aanmelden daarvoor leverde herhaaldelijk een foutmelding op...

Voorlopig oordeel na deze beperkte test in deze prille fase: werkt en oogt prima, maar iets te veel reclame naar mijn smaak, waarbij opgemerkt dat ik niet tot de doelgroep van de keuken behoor. Het Drents Archief heeft een duidelijke missie en daar is de website op afgestemd.

Gerelateerd leesvoer
- Drentse geschiedenis in je broekzak
- Sociale Media en het Drents Archief
- Gelezen: Suzanna Jansen - Het pauperparadijs

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.