12 oktober 2013

Je bent een echte Wollukse als... je WaalwijkWiki kent


Waalwijk kent een rijk verleden, maar je moet er meestal wel goed naar zoeken. Dat kan natuurlijk door je ogen goed de kost te geven tijdens een wandeling door de stad of door te speuren in de oude archieven van Waalwijk (die tegenwoordig bewaard worden in Heusden). Maar ook steeds meer op internet: WaalwijkWiki, de online encyclopedie voor de geschiedenis van Baardwijk, Besoijen en Waalwijk bevat steeds meer artikelen.

Gezicht geven
Jarenlang was ik bestuurslid van De Erstelinghe (de Waalwijkse heemkundevereniging) en redactielid van De Klopkei (ons tijdschrift). Daarmee ben ik inmiddels allemaal gestopt, maar bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus toen vanuit de vereniging iemand met het idee kwam om aan een oude wens van mij concreet gestalte te geven, was ik snel om: er zou een wiki komen over de geschiedenis van Waalwijk.

Inmiddels is WaalwijkWiki alweer enkele maanden in de lucht en bevat de encyclopedie op dit moment zo'n 350 artikelen. Een groeiend handjevol vrijwilligers levert bijdragen. Mooiste onderdeel vind ik zelf nog altijd de lijst van en artikelen over alle Waalwijkse oorlogsslachtoffers, ons eerste 'project'. Of ze in Waalwijk zijn geboren, in Waalwijk woonachtig waren, of in Waalwijk verbleven op het moment van overlijden, we geven deze personen ieder een eigen plekje in de wiki. Al die mensen - ook letterlijk - een gezicht geven en hun verhaal vertellen, dat is belangrijk.

Als eerste bron kunnen we putten uit een boekenplank vol uitgaven van De Klopkei. Die enorme kennisbron op papier krijgt daarmee digitaal een tweede leven. We plaatsen artikelen na toestemming van de auteurs (of nabestaanden) online, maken er samenvattingen van, vullen ze aan vanuit literatuur en doen nieuw onderzoek in archieven. Staat De Klopkei al vol afbeeldingen, gelukkig mogen we ook gebruik maken van de prachtcollectie van (voorheen) het Waalwijkse gemeentearchief.

Echt Wolluks
Mensen weten de wiki steeds beter te vinden. Maar om nóg zichtbaarder te worden, zoeken we natuurlijk naar samenwerking. Week of twee terug heb ik gepraat met de initiatiefnemer van Je bent een echte Wollukse als op Facebook. We waren er snel uit, samenwerken is goed en vandaag is het eerste zichtbare resultaat daar. Voortaan zal er iedere zaterdag een statusupdate op Facebook komen met daarin een link naar WaalwijkWiki voor meer informatie over het onderwerp. Er zal gewerkt worden in thema's, het eerste thema waar we mee aan de slag gaan is "Bijzondere Waalwijkers".

Deze Facebook-pagina is in enkele maanden stormachtig gegroeid, net als soortgelijke broeder- en zusterpagina's. Veel nostalgie, veel herkenning, veel interactie en veel bekijks. Hopelijk kunnen veel fans van Wolluk verleid worden om in WaalwijkWiki steeds een beetje dieper de geschiedenis van hun stad in te duiken. En zo hun stad beter te leren kennen. Zou mooi zijn. De eerste "bijzondere Wollukse" is Piet Brouwer, alias 'het schatje van den Elshout'. Meer over hem in WaalwijkWiki.

Gerelateerd leesvoer
- Goed bezig in Haarlem: samenwerking die kont schopt
- Hoe Franse archieven samenwerken met Wikipedia
- Bijna 60 jaar knippen en plakken

2 opmerkingen:

  1. Haha...wat een leuk initiatief! Wellicht vinden Waalwijkers het ook leuk om hun kennis (door) te plaatsen op www.ensie.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Anoniem: Gezien de aard van de Ensie-database, met definities en betekenissen, denk ik niet dat er gek veel zal worden doorgeplaatst. WaalwijkWiki bevat immers historische artikelen in plaats van definities. Maar wie weet... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.