20 maart 2008

Heb jij al getagt vandaag?


Een gastpost dit keer, geschreven - of eigenlijk ingetypt - door Marilou, de nieuwste aanwinst van het studiezaalteam van het BHIC.

Marilou kwam als niet-archivaris zomaar op een archiefdienst terecht, werd vervolgens direct in mijn zee rond Zuidland gegooid, ging naar een studiedagje over tagging en werd toen ook nog eens gevraagd - ze is immers journaliste geweest hè - om daar een stukkie over te schrijven..

Het resultaat staat hieronder. Ik vond het sterk, zij te lang.. maar de conclusie staat als een huis. Waarvoor dank! :-)

Heb jij al getagt vandaag?
Ja, taggen (spreek uit tekken) is een werkwoord. En voor je het weet, heb je het stiekem zelf wel eens gedaan, zonder dat je weet wat het is. Taggen kun je vertalen met labelen (is dat trouwens wel Nederlands?).

Doordat je bijvoorbeeld je foto op je Hyvespagina hebt gezet, met daaronder je naam, tag je die foto. Omdat steeds meer mensen hun artikelen, foto's en ander materiaal op internet zetten, wordt er ook steeds meer spul getagt. Alleen houdt iedereen er zijn eigen systeem op na om zaken te omschrijven. En dat maakt het zoeken niet altijd eenvoudig.

Tijd voor een voorbeeld. Stel dat je een foto van je jonge hond op het net zet. Die kun je omschrijven als hond, maar ook als puppy of Max (als-ie zo zou heten).

Met andere woorden: het omschrijven van allerlei materiaal gebeurt niet langer op de manier zoals bibliothecarissen (of erger nog: archivarissen) zouden willen zien.

Dat maakt degene die achter de computer zit niets uit. Die heeft maling aan de 'officiele' manier van wegschrijven en zoekt en surft gewoon mee op woorden als hondje of zelfs knuffelig of lief (want ook zo kun je kleine honden nu eenmaal betitelen).

Deze relatief nieuwe ontwikkeling heeft nogal wat gevolgen voor mensen die voor hun beroep al jaren via een officiële manier of bepaalde structuur materiaal omschrijven (zoals archivarissen en bibliothecarissen nu eenmaal doen). Speciaal voor deze 'beroepsgekken' hield de Haagse Hogeschool onlangs een middag met sprekers en workshops over taggen. Verschillende mogelijkheden en bedreigingen werden daarbij onder de loep genomen.

Conclusie: iedereen doet het, dus er valt niet aan te ontkomen. Zoek daarom maar een manier waarop deze manier van taggen naast jouw bestaande structuur functioneert. Op die manier werkt het alleen maar versterkend.

Inmiddels benieuwd of je zelf goed kunt taggen? Via Google kun je het zelfs als spelletje doen. Veel succes ermee!


De Openbare Bibliotheek Amsterdam liep alvast wat vooruit op Marilou's conclusie, en maakte tagging beschikbaar in haar catalogus. Ik ben benieuwd of het gaat werken, want het simpelweg beschikbaar maken van iets, is nu eenmaal nog geen garantie voor succes.

Plaatje

4 opmerkingen:

  1. uhm...
    '"... bibliothecarissen (of erger nog: archivarissen)... "

    Je hebt zeker genoeg vrienden Chris? En dat dan iemand anders laten schrijven... tss :-)

    Lekker fris stukje tekst! Wie zou de eerste archiefdienst zijn die taggen gaat gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Duul: Tja, ze durft wel hè? ;-)

    Wie de eerste archiefdienst in deze zal zijn, weet ik niet. Misschien is er zelfs al wel eentje! (If so, let me know..)

    In ieder geval doet het BHIC dus mee met een pilot rondom een tagging-module, die halverwege dit jaar toch rond moet zijn. Dus wij gaan in ieder geval met tags aan de slag! Hoera!! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. leuk, een guestpost! wat was er eigenlijk lang aan? (of is dit de ingekorte versie :-))

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Marina: Nee hoor, dit is de volledige versie. Of die lang of kort is, is een kwestie van perspectief.

    Vanuit Marilou's perspectief als voormalig journaliste was die post misschien te lang.. maar vanuit mijn perspectief als iemand die gewoon lang en veel praat en schrijft en zo.. was die post prima zo.. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.