21 december 2008

Een kijkje in een oude looierijIn het kader van iets als digital storytelling zijn we met onze heemkundekring De Erstelinghe voorzichtjesaan begonnen met een eigen YouTube channel.

De nieuwste aanwinst van ons redactieteam, Ineke, was al enthousiast aan het filmen geslagen tijdens de Open Monumentendag 2008. Daarna vatte ze het plan op om een filmpje op te nemen in het Nederlands Leder en Schoenen Museum te Waalwijk.

Een heleboel vrijwilligers, vaak werkzaam geweest in de leer- en schoenindustrie, leiden daar iedere maand vele groepen mensen rond en vertellen honderduit over het proces van koe tot schoen, maar ook over het leven van de schoenmakers en de geschiedenis van Waalwijk.

Het is belangrijk dat die kennis wordt vastgelegd. Dat gebeurde in z'n algemeen in 2003 - toen Waalwijk vierde dat ze 700 jaar geleden stadsrechten kreeg - met een schitterende film Een leerrijk verleden, maar ook de verhalen van de vrijwilligers van het schoenenmuseum zouden moeten worden opgetekend. En dan eigenlijk liever met bewegend beeld. Ik zou willen zeggen: natúurlijk met bewegend beeld!

En dat heeft Ineke dus gedaan, samen met vrijwilliger Henk, die meer weet van vroeger dan een filmpje van een paar minuten kan laten zien. Toch een mooi kijkje in een oude looierij!

Omdat Ineke met de beeldkwaliteit niet zo tevreden was, is de film in sepia, maar ik vind het toch al erg tof! Het Klokhuis behandelde trouwens hetzelfde bewerkingsproces al eens, maar dan in de moderne vorm.

Op het BHIC zijn we ook bezig met een project om te kijken of we mensen voor de camera kunnen krijgen. Lijkt me een goed idee! Da's toch veel prettiger dan het lezen van een tekst...

Maar vanaf deze plek ook nog eens: Ineke en Henk, klasse hoor! :-)

3 opmerkingen:

 1. Leuk zo'n filmpje. Als je dat met wat aandacht doet, dan is het een echte aanvulling op de tekstuele kant van een website.
  Doet zij dat professioneel of alleen uit interesse? Heeft ze een "echte" camera of een zo een als wij allemaal :-).
  Een collega van me heeft filmpjes gemaakt voor het Textielmuseum, heel eenvoudig ook, maar beschikt wel over software om te knippen, faden en zo. Dat helpt wel. Niet te professioneel, maar ook niet te amateuristisch.
  Ben benieuwd of jullie dat door gaan zetten!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Luud: Volgens mij doet Ineke dit lekker als hobby. Haar andere filmpjes zien er trouwens ook prima uit, met effecten en tekstjes en zo.

  Wat die software betreft: ik gebruik zelf altijd Windows Movie Maker, wat standaard bij Windows werd geleverd. Daarmee kun je ook al overgangeffecten invoegen, titelschermen maken, precies bij een bepaalde frame een knip aanbrengen enzovoort.

  Als je het allemaal niet overdoet, dan vind ik het er zelf altijd al aardig snel goed uitzien. Als je de camera maar een beetje stil kan houden! (Zie daar mijn probleem...)

  Ik hoop dat Ineke hiermee doorgaat - ze had nog erg leuke ideeën!

  In ieder geval zal ik deze reactie even doorsturen. Misschien kan ze nog wat aanvullende info geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel veel heb ik niet aan het verhaal van Christian toe te voegen! Het is inderdaad een hobby en ik gebruik dus ook een gewone huis-tuin-en-keuken-camera. Monteren doe ik met Studio. En ja, het is wel de bedoeling dat we hiermee doorgaan. Als het ff kan een filmpje dat aansluit bij een artikel uit De Klopkei. En hebben we een keer een nummer waarin geen enkel artikel zich daarvoor leent, dan heeft een zekere collega-redacteur vast nog een aantal goede ideeen op de plank liggen!
  Ineke

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.