6 september 2011

Een API voor de NA en hoe programmeurs ons kunnen helpen


In The National Archives Labs is de geboorte van een API bekendgemaakt:

Our API allows developers to query the search engine and our Catalogue database within the Discovery service application programmatically, and returns results in XML for further processing. The service is offered as a beta with some functionality still to be developed. In the meantime we welcome feedback on the initial functionality in this release.

Inmiddels weet ik dat je in plaats van API's uiteindelijk beter SPARQL kunt hebben, maar even goed is het initiatief van The National Archives er eentje om te volgen.

Help
Bob Coret vroeg me een tijdje geleden eens hoe hij en andere voorstanders van 'open data' ons archiefdiensten konden helpen met het rijp krijgen van alle geesten daarvoor. Welnu, goed voorbeeld doet goed volgen. Dus ik hoop dat met de API van The National Archives mooie dingen worden gebouwd, die andere archiefdiensten doen inzien dat dit the way to go is.

4 opmerkingen:

  1. "Het beschikbaar stellen van de archiefdata op een manier dat anderen hier mee “aan de haal” kunnen zal bij menigeen stuiten op weerstand. Dit is niet nodig. Als u open data beschikbaar stelt, kunt u nog steeds uw eigen voorwaarden stellen. Wilt u niet dat er kopieĆ«n van de scans worden gemaakt of alle bandbreedte door een dienst van derden wordt benut? U kunt hier gewoon (licentie)afspraken over maken!"

    Bovenstaande paragraaf komt uit het artikel Archieven: zet uw data vrij en laat het bloeien! dat in de komende editie van het Archievenblad verschijnt. Hoe dit soort afspraken er in de praktijk uitzien laat dit goed gedocumenteerde voorbeeld van The National Archives mooi zien.

    Ten eerste zijn er de Terms and conditions die geaccepteerd worden geacht als er gebruik wordt gemaakt van de API - opvallend toegankelijke taal en niet "kleine lettertjes"-achtig.

    Ten tweede moeten ontwikkelaars die gebruik willen maken van de API een verzoek indienen via een formulier waarbij ook het IP adres opgegeven moet worden van waar de API-verzoeken gedaan zullen worden. Tot dan heb je geen toegang. Is er misbruik dan kan de toegang eenvoudig weer worden ontnomen.

    Twee eenvoudige maatregelen waardoor het archief in control blijft en toch het waardevolle data aanbod open kan stellen aan derden die er hopelijk mooie dingen mee gaat doen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Bob: Mooie aanvulling Bob, speciaal voor archieven met koudwatervrees! Ben benieuwd naar het artikel. En je ziet: al is papier nog zo snel, een weblog achterhaalt het wel. ;-)

    Lijkt me trouwens een goed artikel om ook op Archief 2.0 onder de aandacht te brengen. En misschien enkele aspecten eruit te lichten voor verdere discussie.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het artikel Archieven: zet uw data vrij en laat het bloeien! uit het Archievenblad is nu in PDF formaat te downloaden van de KVAN site. Discussiƫren over het stuk van via Archief 2.0!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Bob: Thanks, Bob! Ik zag het artikel al langs diverse wegen passeren. Dus met de pr zit het wel goed. ;-)

    Een eventuele reactie volgt via Archief 2.0.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.