13 september 2011

WieWasWie: WatWordtHet?


Lang verwacht, maar het komt er nu dan toch echt snel aan: WieWasWie, de opvolger van het geprezen en soms verguisde Genlias. Deze week werden de data van het BHIC gemigreerd naar de database van WieWasWie. Deze week stond er in het kwartaalblad Genealogie van het CBG ook een artikel over de site, die eind oktober gelanceerd zal worden. In maart werden op de weblog al flink wat screenshots getoond.

Wat ik er in het verleden over heb gezegd ging vaak over de manier van communiceren door de organisatie achter WieWasWie. Die manier was (op een enkel lichtpuntje na) ronduit beroerd, met als actueel dieptepunt het gedoe rond FamilySearch/Genver. Maar vaak krijg ik de vraag: wat vind je eigenlijk van WieWasWie zelf?

Nou, het uiterlijk van de site ziet er alvast fris uit en met de zoekfunctionaliteit lijkt het wel goed te zitten, zeker als de groep testers eindelijk aan de slag kan en gaat zorgen voor de nodige feedback. Meer dan twintig grote archiefdiensten leveren al brongegevens aan en dat aantal wordt hopelijk nog veel groter.

Hobby
Er is veel kritiek op het feit dat er op WieWasWie betaald moet worden voor scans (terwijl de kopietjes via Genlias ook niet voor niks waren, toch?) en dat is zeker niet terecht. Het duurste abonnement kost namelijk nog geen 55 euro per jaar (bekijk alle abonnementen) en dan kun je ongelimiteerd (!) scans downloaden. Vind nog maar eens zo'n goedkope hobby! ;-) (Persoonlijk ben ik overigens een voorstander van zoveel mogelijk gratis online, liefst alles, maar dat terzijde.)

Maar naast dat downloaden kun je ook uploaden: persoonsbiografieën en stambomen bijvoorbeeld. Zo kun je de data uit de archieven verrijken. StamboomNederland van het CBG gaat voor die gebruikersdata als digitaal depot dienen - ik ben zelf vooral benieuwd naar die biografieën. Jammer is alvast het (voorlopige) gebrek aan een mogelijkheid om op twee personen tegelijk te zoeken (dat zou een echte aderlating zijn!) maar mooi is dan weer dat er een ingebouwde monitorfunctie komt. Zo is de site nog verre van ideaal, maar zitten er ook hele leuke nieuwigheden in. Een redelijke basis om stevig op door te ontwikkelen.

Het lijkt dus allemaal prima in orde, maar de werkelijkheid is nog wat weerbarstig: technisch gedoe, juridisch gedoe, samenwerkingsgedoe. Archivarissengedoe.

Kortom
WieWasWie, wat wordt het dus? Ik voorspel dat het een tijd lang enorm veel gezeik wordt. Maar uiteindelijk een mooi platform voor genealogische archiefdata en familiegeschiedenis. Laten we er gezamenlijk voor zorgen dat WieWasWie een groot succes wordt, want daar hebben we uiteindelijk allemaal baat bij. Al zal daar nog wel wat tijd overheen gaan. En ja, die oproep klinkt wat zoetsappig, maar ik meen het wel.

Mormonen
Oh ja, en is er nog nieuws van het front? Nou, het Zeeuws Archief heeft als eerste een duidelijke keuze gemaakt en gaat géén afspraken maken met de Mormonen. Dit is trouwens ook voor het eerst dat er publiekelijk een 'officieel geluid' gecommunieerd wordt over wat al langer als gerucht de ronde deed: het mogelijk op zwart gaan van een gratis service, omwille van een betaald alternatief.

Nu wordt het afwachten wat de andere deelnemende rhc's zullen besluiten. Het laatste wat ik weet van het BHIC is dat wij dezelfde keuze maken als het Zeeuws Archief. Wat ons betreft blijven de scans van Noord-Brabant op FamilySearch/Genver dus lekker daar staan. (Maar aan deze uitspraak kan geen enkel recht worden ontleend...)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.