11 februari 2013

Facebook als museum van jezelf


Tijdje terug blogde ik over de nieuwe tool van WolframAlpha waarmee je eenvoudig zelf je Facebook kan analyseren. Eind januari werd die tool uitgebreid zodat je nu meer vragen kunt beantwoorden over jezelf en je vrienden.

In diezelfde week stond ook vooral dat laatste hevig ter discussie rond de lancering van Facebook Graph Search (of Facebook-sociogram in het Nederlands), een geavanceerde zoekmachine voor Facebook, waarmee je losse brokjes informatie aan elkaar kunt koppelen om zo nóg meer vragen te beantwoorden. Vragen die de privacy van andere gebruikers nogal eens met voeten treden.

Je bent natuurlijk al niet eens volledig baas over wat er van en over je online wordt gezet en gezegd, maar je bent nog veel minder baas over hoe die informatie van en over je vervolgens door anderen aan elkaar wordt gelinkt en gebruikt.


Vanmorgen moest ik aan een wat oudere toepassing terugdenken die een positieve draai geeft aan de gegevens die je zelf online hebt gezet: The Museum of Me

Een (filmpje van een) virtueel museum gebaseerd op je Facebook. Er gebeurt een stuk minder dan bij WolframAlpha en talloze stukken minder dan bij Facebook Graph Search. Maar het beeld van een museum visualiseert wel sterk de vraag hoe je later zou kunnen worden herinnerd op basis van je online sporen, in dit geval even toegespitst op Facebook. Je foto's, je likes, je vrienden en je boodschappen.

Ook een manier om daarna toch weer wat bewuster om te gaan met wat je online al dan niet lekt. Een manier die bij mij altijd wel grond vindt.

Aanbevolen leesvoer
- Bekend tot in Rusland
- Analyseer je leven via Facebook

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.