16 januari 2012

Mee op ontdekkingsreis... naar Mars!


Terwijl brokstukken van die Russische gisteren in de Stille Oceaan neerstortten, rijdt die Amerikaanse nog altijd vrolijk in het rond.

Ik heb altijd al een jongensachtige fascinatie voor de ruimte gehad. Met andere woorden: ik bouw liever een fantasierijke raket van Lego, dan dat ik een serieus boek over de ruimtevaart ter hand neem.

Een paar dagen terug installeerde ik Mars Images op m'n mobiel (beschikbaar voor Android en iPhone). Met die app krijg je de laatste foto's doorgestuurd die de Mars Exploration Rover Opportunity naar aarde stuurt, zodra deze door NASA zijn vrijgegeven. En dat gebeurt blijkbaar supersnel.

Opportunity - tweelingzusje Spirit gaf in 2010 de geest - toert sinds 2003 in plaats van de vooraf ingeschatte drie maanden alweer zo'n acht jaar over de rode planeet. Het wagentje zoekt en vindt er water en boort naar mineralen.

De foto's die ik de laatste dagen toegestuurd krijg, zijn op zich niet erg bijzonder: je ziet vooral veel zand, af en toe wat bandensporen en soms de banden van Opportunity zelf, de robotarm of het basisstation voor de winter op Mars.

Maar ik vind de foto's hoe dan ook bijzonder, ook al zie ik alleen maar zand. Het is toch ongelofelijk dat je het gevoel hebt min of meer live mee te zijn op een ontdekkingstocht over Mars?! Mooi en inspirerend, vind ik dat, dat je mee mag op zo'n avontuur.

Overigens krijgt Opportunity later dit jaar, in augustus, gezelschap van Curiosity.

En wij?
Op het BHIC heb ik collega's ook steeds geprobeerd mee te nemen op een ontdekkingsreis. Niet over Mars, maar door de wondere wereld van digitale dienstverlening. Tijdens de komende KVAN-dagen hoop ik daarover een sessie te mogen organiseren.

Gerelateerd
Stuur je naam naar de maan (5 juni 2008)
Een halve eeuw ruimtehistorie in beeld (28 juli 2008)
Alles over sterrenkunde (20 juni 2009)

Foto: een van de kiekjes die Opportunity me stuurde.

(Tip via Scientias)

2 opmerkingen:

 1. Onvoorstelbaar toch, krap vijftien jaar geleden zat ik op de Vu in de computerruimte en keek met ontzag naar de eerste foto's die de Pathfinder van Mars gemaakt had en ongeveer pixel voor pixel op het scherm verschenen.
  Nu vinden we het al normaal dat die foto's binnen seconden op onze telefoon verschijnen!
  "Baby, we're getting old, ouder en ouder en ouder"

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Ingmar: Het valt soms ook niet mee om jezelf te blijven verwonderen over alles wat er nieuw is. En toch probeer ik dat dagelijks.

  Pathfinder kan ik me natuurlijk van het nieuws herinneren. Maar ik ken Pathfinder vooral uit een computerspelletje waarin je zelf Mars kon 'ontdekken'.

  Verschil met de werkelijkheid was wel, dat er in het spel niet alleen zand, maar ook allerlei ruimtewezentjes aanwezig waren op Mars...

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.