28 mei 2012

Website getest: Oneindig Noord-Holland (revisited)


Begin 2011 werd Oneindig Noord-Holland (ONH) gelanceerd. Over die website was ik toen behoorlijk kritisch. Kort samengevat: goed bedacht, maar op veel punten slecht uitgevoerd. Bovendien was er nauwelijks sprake van de website als het bedoelde communityplatform.

Inmiddels is ONH in een nieuw jasje gestoken. Als ik het persbericht goed begrijp, dan richt de website zich voortaan vooral op het bieden van toeristische informatie (activiteiten en routes) en het ontsluiten van collecties (nu ook foto's en video's). Verhalen maken nog steeds een belangrijk deel van de content uit, maar het communitygebeuren daaromheen lijkt volledig naar de achtergrond gedrukt.

Een snelle blik gaf de volgende plussen en minnen:

Plussen

 • De vormgeving oogt een stuk frisser dan voorheen.
 • Een verhaal toevoegen in stappen, met hulp, is nog steeds een mooie functie. Vanuit de (nieuwe) beeldbank (mijn strijd is hopeloos...) kun je voortaan makkelijk plaatjes aan je verhaal toevoegen, maar zelf uploaden kan ook. Het invullen van de extra informatie bij een verhaal gaat mij persoonlijk trouwens niet makkelijk af.
 • Je krijgt inmiddels reacties op je reacties terug! Alhoewel nog wel wat onpersoonlijk hoor (zoals bij dit verhaal over een boswachterswoning in Bergen). En ik mis opties om nieuwe reacties te kunnen volgen.
 • Een duidelijke zoekbox zoekt door alle collecties.


Minnen

 • ONH is echt ouderwets van opzet geworden; het aanbod springt je tegemoet. Op de reacties bij verhalen na, is er van de gebruiker online weinig te zien. De gebruikersbijdragen in de vorm van verhalen, gaan compleet kopje onder tussen alle redactionele content.
 • Op de homepage wordt gesproken over 'beleven', maar in de praktijk ben je vooral aan het 'zoeken'. Ik word eigenlijk nergens verleid om de provincie zogezegd digitaal te ontdekken; eigenlijk waan ik me voortdurend in een database.
 • De beeldbank en de video's zijn wat onderbelicht (als tab zie je ze soms wel, soms niet). Dat is de ene keer jammer (vooral het bekijken van de video's is leuk), maar de andere keer maar goed ook. Je kunt op die content namelijk niet reageren en er wordt bovendien helemaal geen gerelateerde content gegeven. Je spoor in de website loopt hier dan ook dood. Verder kun je de plaatjes niet vergroten en zijn ze vaak van slechte kwaliteit.
 • Bij de verhalen staan tags, maar daarop kun je niet klikken voor gerelateerde verhalen.
 • De verhalen zouden via een filter aan de rechterkant ontsloten moeten zijn, staat er, maar het filter mist.
 • Aan die rechterkant staat wel voortdurend en tot vervelens toe de activiteitenagenda.
 • Als ik al naar activiteiten zoek en ik klik op de gelijknamige knop, dan kan ik vervolgens niet filteren op plaats of regio (iets wat toch volkomen logisch lijkt). Ik moet daarvoor eerst (rechtsboven) een gemeente kiezen en pas daarna naar de tab met activiteiten gaan.
 • De zoekmachine zoekt nogal precies. Dat verhaal van die boswachterswoning komt er bijvoorbeeld alleen uit als je zoekt met "boswachterswoning in Bergen" (de exacte titel van het verhaal). Laat je "in" weg, dan krijg je de woning ook niet.
 • Uitgebreid zoeken geeft steeds een foutmelding.
 • Tot slot, het tonen van de zoekresultaten werkt verwarrend. Standaard wordt de tab met verhalen geopend, zelfs als je begon te zoeken in bijvoorbeeld de beeldbank. Dat is des te vervelender op het moment dat er geen verhalen worden gevonden, maar wel beelden. Dit valt dan gewoonweg niet op.


Kortom
Ondanks enkele verbeteringen, geen verbetering. ONH heeft echt wel veel in zich, aan content en potentie, maar laat toch te veel steken vallen en kansen liggen. Heel jammer.

Aanbevolen leesvoer
Mag ik even aandacht? (Over dat websites bouwen alleen niet genoeg is)
Street Museum NL: wandelen door historisch Noord-Holland

Foto: boswachterswoning in Bergen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.