4 juni 2012

Op weg naar het Zuidland: over de vraag hoe je niet alleen je archieven, maar ook je archivarissen online krijgt #kvan12


Op dit moment over precies een week, op maandag 11 juni om 15.00 uur, moet je zorgen dat je in zaal 2 van de Middelburgse schouwburg een plaatsje hebt weten te bemachtigen, want dan start een sessie over archivarissen op digitaal avontuur. Met de nadruk op de mens achter de archivaris, want in al onze digitale innovatiedrang vergeten we vaak dat de basis van succes ligt in onze eigen bovenkamer.

Liever nog dan fancy websites, kekke apps en hippe chatboxen, heb ik collega's die deze instrumenten op de juiste manier kunnen bespelen. Die er niet alleen op mijn dirigeren een riedeltje muziek uit kunnen halen, maar die voortdurend meedenken over de juiste toon, over de volgende noot en de perfecte samenklank. En die uiteindelijk zelf meeschrijven aan de muziek, die zelfs improviseren tot nieuwe, verrassende composities. Daar is de juiste houding voor nodig, en een dirigent die ze de ruimte geeft.

Tijdens deze sessie zal ik bij wijze van aftrap vertellen over mijn aanpak op het BHIC. Daarna is het vooral de bedoeling dat we onderling ervaringen uitwisselen, dat we elkaar inspireren en samen leren.

Uit het programmaboekje van de KVAN-dagen 2012:


Archivarissen bouwen in rap tempo digitale studiezalen met toegangen in databases, archieven in scans en hulpmiddelen in pdf’s. Maar de meeste van die studiezalen missen nog één belangrijk elementje: onszelf. Digitale archivarissen!
"Hoe krijg ik mijn collega’s online?" is een vraag die vaak wordt gesteld. Op iedere archiefdienst werken wel pioniers (toch?) die uit zichzelf de digitale snelweg bestormen. Maar hoe krijg je alle andere archivarissen mee op avontuur? Hoe bereik je dat medewerkers uit eigen geloof en enthousiasme de wondere wegen van digitale dienstverlening gaan verkennen, nieuwe plannen ontwikkelen en zelfstandig prille experimenten aangaan? Hoe bereid je ze voor op wat ze tijdens hun ontdekkingstocht tegenkomen? En hoe krijg en houd je mensen gemotiveerd en initiatiefrijk? Op het BHIC is de kern van het antwoord op deze vragen: een open houding.
Afgelopen vijf jaar is veel ervaring opgedaan met digitaal dienstverlenen: forums, sociale media, chat, webcare, user generated content en wat al niet meer... Maar de basis is steeds gelijk: open staan voor het onbekende. Archivarissen spelenderwijs op ontdekkingsreis!

Archieven open! Studiezaal dicht?
De liefhebbers van een goed debat over de balans tussen traditionele en digitale dienstverlening kunnen diezelfde dag vanaf 11.45 uur al terecht in zaal 4. Samen met Ton Kappelhof zal ik daar, onder leiding van Sander van Bladel, een korte inleiding verzorgen, waarna het woord vooral aan het publiek is.

Aanbevolen leesvoer
De Digitale Archivaris: Succesvol inzetten van sociale media: 3 tips
Going Digital: A Guide To Get Your Staff Online

Foto: via Omroep Zeeland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.