20 november 2010

Brellando


"Ik heb een man muziek zien worden", zou Toon Hermans hebben gezegd, nadat hij een optreden bijwoonde van Jacques Brel. Hoeveel groter kan een compliment zijn? Jacques Brel is niet te overtreffen of te imiteren, benaderen heeft geen zin.

Daarom doen Fernando Lameirinhas, Riet Muylaert (bekend van JackoBond) en Paul de Munnik (de tweede stem van Acda en De Munnik) daartoe ook helemaal geen poging, maar zingen en spelen ze slechts in de stijl van Brel, of toch tenminste hun interpretatie daarvan. Dat levert een bijzonder mooie voorstelling op, vol ontroerende en vrolijke liedjes. Drie artiesten die vertellen over hun fascinatie en muzikale liefde voor de Franstalige Vlaming Brel en met elkaar zijn mooiste liedjes zingen. Maar ook liedjes of vertalingen daarvan die zij vinden passen in de sfeer van deze grote Belgische chansonnier. Brellando, zoals Lameirinhas het noemt: Brel-achtig.

Zo komt Toon nog een keer aan bod, in de vertolking van Lieverd door Fernando Lameirinhas. Die laatste zie ik nu voor de tweede keer en zijn interpretatie van dit liedje van Toon is zo ontwapenend mooi als het origineel - ook het eerste liedje dat hij volledig in het Nederlands zingt. Lameirinhas doet dat vol emotie en zijn Portugese Nederlands geeft hem een onweerstaanbare charme mee op het podium. Paul de Munnik neemt echter het meeste gewicht op zijn schouders en vooral zijn onderonsjes met Riet Muylaert zijn van grote waarde voor de voorstelling. Samen geven ze de avond het karakter van een bijeenzijn van vrienden, waar het publiek deelgenoot van mag zijn en bij betrokken wordt.

Mooie liedjes passeren vervolgens de revue. Brel-klassiekers zoals Ne me quitte pas en Madeleine, maar ook Minha Casa ("Mijn huis, daar ligt mijn hart") van Lameirinhas, gezongen met zijn broer Antonio. Als toegift een van de hoogtepunten van de avond: het lied Outono, de herfst.

"Lach naar de regen. Het komt echt wel goed."

4 opmerkingen:

 1. Een mooi filmpje ook! Geeft een interessante indruk van de voorstelling. Hoewel het in het echt vast veel mooier was.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Wilma: Bedankt voor je reactie. En ja, het is als met zoveel dingen: als je niet weet wat je mist, dan mis je het ook niet.

  Zo ook met dit soort video's. Als je erbij was, dan zijn de video's slechts slappe aftreksels daarvan. Maar als je er niet bij was, dan geven ze een goed beeld van de voorstelling. Vandaar dat ik ze er maar bij heb gezet.

  Kortom: in het echt was het véééél mooier! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. klinkt goed Chris.. ik heb vreselijk niet op zitten letten toen deze kaarten in de verkoop kwamen, anders was ik er zeker ook heen gegaan. Fernando Lameirinhas heb ik, ik denk wel 15 jaar geleden, voor het eerst horen spelen in Den Haag, in het voorprogramma van Tuck & Patti- en ik was zeer onder de indruk, we hebben een album van hem thuis en ik heb hem denk ik 2 of 3 keer nog in het theater gezien. Lijkt me een fijne voorstelling dit....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Petra1010: Volgende keer beter! :-) Ik heb hem dus eigenlijk pas 'ontdekt' doordat ie met Stef Bos samenspeelde, vandaar dat zijn naam me in het programmaboekje opviel.

  In Waalwijk waren trouwens lang niet alle stoeltjes bezet in de zaal, dus wellicht heb je nog een goede kans bij jou in de buurt.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.