30 december 2010

Mijn populairste berichten van 2010


Eigenlijk had ik alleen een lijstje gemaakt met de tien berichten van 2010 die ikzelf het beste vond. Dat lijstje staat al een week voor morgen gepland, naast een meer persoonlijk jaaroverzicht. Maar toen ik vandaag de beide lijstjes van Ingmar vergeleek, viel het me op hoe groot de verschillen zijn tussen het lijstje met meest bezochte berichten en het lijstje met beste berichten. Vandaar vandaag toch ook maar eens een lijstje gemaakt van mijn populairste berichten. Via Google Analytics is het genereren van zo'n lijstje immers een stukje van een taart.

1. Kassa! en Kassa bij! (18 en 20 augustus 2010)
Met afstand op de eerste plaats: berichten over de hoge gebruiksvergoedingen die het Nieuw Land Erfgoedcentrum rekent (of inmiddels rekende). Deze berichten kregen veel reacties, maar ook heel veel aandacht via Het Archiefforum, op Twitter en in blogs van collega's, zeker door de opmerkelijke reactie van de directeur van Nieuw Land. Zelf heb ik achteraf een wat dubbel gevoel bij deze berichten gekregen, vooral omdat mijn goede band met een van de medewerkers van Nieuw Land onder druk kwam te staan. Gelukkig is dat uitgepraat.

2. Zet je familie aan het familiearchief (4 juli 2010)
Bericht over een (overigens nog steeds) in ontwikkeling zijnde dienst van Bob Coret, die ik waarschijnlijk als een van de eersten signaleerde.

3. Oorlogsdagboeken online (29 april 2010)
Bericht over het gescande oorlogsdagboek van een journalist, dat door het Gemeentearchief Rotterdam op Flickr werd gezet. Ook andere dagboeken passeren de revue. Volgens de statistieken doen berichten over dagboeken het sowieso goed.

4. Een hele dag archieven volgen (11 november 2010)
Bericht in het kader van de Follow an Archive Day op Twitter. Natuurlijk is dit bericht veelvuldig doorgetwitterd en werd het daarom zo goed bekeken.

5. Leiden legt de lat hoog (14 oktober 2010)
Bericht over de nieuwe website van het Regionaal Archief Leiden, die ik uitgebreid testte op hoe Archief 2.0 conform de site werkelijk was. De lancering van de website kreeg veel aandacht, dus ook dat verklaart de populariteit van dit bericht.

6. Erelijst gevallenen gedigitaliseerd (4 mei 2010)
Bericht over de nieuwe website Erelijst van Gevallenen 1940-1945, waarbij ik opmerkingen plaatste over het gebrek aan mogelijkheden voor bezoekers om bijvoorbeeld eigen verhalen en foto's toe te voegen. Een kort bericht dat toch nog flink wat goede reacties opleverde.

7. Crowdsourcing en versnippering in stamboomland (3 april 2010)
Bericht over het crowdsourcingsinitiatief van Bob Coret om Genealogie Online vertaald te krijgen, maar wat eigenlijk meer ingaat op het als paddestoelen uit de grond springen van nieuwe websites waar je je stamboom kunt uploaden. Ik vermoed dat vooral de term crowdsourcing veel publiek heeft getrokken. En natuurlijk doet alles met stambomen het goed.

8. Dingen 6 en 7 - Flickr en het nut voor archieven #23ad (4 augustus 2009)
Een bericht van ruim een jaar geleden in het kader van 23 Archiefdingen waarin ik een heleboel initiatieven van en met archieven op Flickr in een overzicht heb gezet. Vanuit de cursustekst wordt gelinkt naar dit bericht en dat zorgt nog steeds periodiek voor veel bezoek.

9. Klikken door Bossche grafzerken (29 november 2010)
Een bericht dat dus in korte tijd toch al veel bezoek wist te trekken. Rond de Bossche Sint-Janskathedraal was in die periode veel media-aandacht, dus misschien dat dit bericht daar ook van heeft geprofiteerd. Het was voor zover ik weet ook de eerste recensie van de bewuste website en dat telt natuurlijk mee.

10. Reisverslag van Abraham de Veer Lewe van Aduard (24 augustus 2010)
Kort bericht over wederom een dagboek dat is gescand en online gezet. De populariteit is waarschijnlijk ook te verklaren doordat dit bericht enkele dagen na de twee kassaberichten werd gepost.

Nou goed, het valt me ook in mijn geval op dat de meeste berichten die ik als mijn beste berichten kwalificeer (geduld tot morgen) blijkbaar niet tot de populairste berichten zijn doorgedrongen. Het merendeel van de meest bezochte berichten betreft zelfs relatief korte stukjes, attenderingen op websites die zijn gelanceerd of bronnen die online zijn gezet.

Ik heb overigens het bericht Fijne feestdagen! gefilterd uit de lijst (lees hier waarom). Tenslotte viel me de pagina Over mij op, die eigenlijk op de tiende plek was geƫindigd. Geen bericht, dus eveneens gefilterd uit de lijst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.