11 maart 2013

Mijn beste berichten van 2012


Door mijn online afwezigheid van eind 2012 schoot ook lijstjestijd er toen bij in. Maar omdat ik nu min of meer toch een lijstje nodig had met mijn beste berichten van 2012 ben ik alsnog snel door het archief gegaan van mijn lustrumjaar.

Hieronder dan ook als mosterd na de maaltijd de tien volgens mij meest lezenswaardige berichten van mijn hand in 2012:

De hofnar (17 januari 2012)
Over hoe mijn studenten zoeken naar biografiën en daarbij het Biografisch Portaal links laten liggen. (Een blog die ik schreef als gastblog voor de website van het Biografisch Portaal, maar achteraf proefde ik uit hun reactie dat ze er toch niet zo gelukkig mee waren...)

Een website die naar je knipoogt (15 februari 2012)
Over verleiding op websites, over een minimale beweging die maximaal aandacht krijgt, en over cinemagraphs.

Tips voor "de eerste keer" (16 maart 2012)
Over mijn stokpaardje: reageren op reacties.

Mag ik even aandacht? (Over dat websites bouwen alleen niet genoeg is) (20 maart 2012)
Over dat we willen dat mensen vanalles op onze website doen, als wij er zelf maar niks voor hoeven doen. Over aandacht, en over dat het niet vanzelf gaat. Echt niet.

Meer met minder: benader mensen die je kunnen helpen (3 mei 2012)
Over dat het leuk is om duizenden mensen te bereiken, maar dat het nog veel leuker is om die tien mensen te bereiken die je kunnen helpen.

De vraag is alleen: wanneer? (6 juni 2012)
Over dat al het papieren archief ooit volledig gescand en toegankelijk zal zijn.

Speciaal voor u gepresenteerd: een mislukking (26 juni 2012)
Over te veel succesverhaalde mislukkingen, over te weinig mislukte succesverhalen, en over dat het me voor ons archivarissen ook wel iets lijkt om van fouten te leren.

Waar ik blij van word (28 juni 2012)
Over crowdsourcing zonder hippe website, al te veel techniek of kosten, maar met veel resultaat en heel veel tevreden gebruikers.

Peer-to-Peer werkt: de kracht van forums (3 juli 2012)
Over het nog altijd door archivarissen meest onderschatte communityplatform: forums.

WieWasWie gaat er betalen voor luxe? (10 december 2012)
Over het nieuwe verdienmodel van WieWasWie - dat nog steeds niet in effect is getreden - en over enkele van mijn twijfels daarbij.

Tot slot
In totaal blogde ik afgelopen jaar 152 keer. Da's iets minder dan in 2011 (159 keer) maar toch goed voor 31.720 bezoeken. En dat laatste is dan weer iets méér dan in 2011 (27.973 bezoeken). Het aantal reacties lag in 2012 met 324 wel fors lager dan vorig jaar (533 reacties). Dit heeft vermoedelijk te maken met de aard van mijn blogposts afgelopen jaar; veel attenderingen, weinig vragen en discussie.

Hoe dan ook wil ik - zij het laat - iedereen nog steeds bedanken voor het volgen van mijn weblog. Het is fijn om nog steeds gelezen te worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.